9 вражаючих прикладів того, як ми самі впливаємо на наш мозок

9 вражаючих прикладів того, як ми самі впливаємо на наш мозок

Мозок — найзагадковіший орган нашого організму. Вчені постійно дізнаються нові факти про його роботу




9. Хронічне недосипання погіршує пам’ять

via

Вчені з Каліфорнійського університету в Берклі знайшли переконливі докази того, що дефіцит сну може погіршувати пам’ять і викликати хворобу Альцгеймера. Справа в тому, що під час повноцінного сну клітини мозку видаляють токсичні сполуки, які руйнівно впливають на мозок. Якщо ж людина хронічно не висипається, ці сполуки негативно впливають на клітини мозку.


8. Тривалий стрес руйнує мозок

Зниження пам’яті, здатність до навчання, самоконтролю — ось чим загрожує хронічний стресовий стан організму. Крім того, воно сприяє тому, що людина відчуває дратівливість, тривожність, напруженість, часто відволікається.

7. Закоханість і ненависть мають багато спільного

9 вражаючих прикладів того, як ми самі впливаємо на наш мозок - 3

Британські вчені виявили, що почуття любові і ненависті зароджуються в схожих областях мозку. Однак, на відміну від ненависті, любов істотно знижує активність областей мозку, що відповідають за розважливість і логічне мислення.



6. Мозок особливо чутливий до зневоднення

Наш мозок майже на 80% складається з води. Тому навіть помірна втрата рідини (близько 2%) вже знижує концентрацію уваги, пильність, призводить до погіршення короткострокової пам’яті та інших пізнавальних здібностей.

5. Вагітність змінює структуру головного мозку

9 вражаючих прикладів того, як ми самі впливаємо на наш мозок - 5

Вчені довели, що у вагітних зменшується обсяг сірої речовини в ділянках мозку, що відповідають за соціальне пізнання і вміння розуміти інших людей. Все це необхідно, щоб посилити зв’язок між матір’ю і дитиною і допомогти жінці краще розуміти потреби свого чада і помічати можливі зовнішні загрози.

4. Велика кількість цукру в раціоні погіршує пам’ять і знижує здатність до навчання

9 вражаючих прикладів того, як ми самі впливаємо на наш мозок - 6

Велика кількість фруктози в раціоні уповільнює роботу мозку, знижує його здатність вивчати і запам’ятовувати інформацію, концентруватися. Це викликано тим, що надлишок цукру руйнує нейронні зв’язки мозку. Вчені підкреслюють, що цукор промислового виробництва набагато більш шкідливий (додається в безалкогольні напої, приправи, соуси і дитяче харчування).

Однак продукти з вмістом жирних кислот омега-3 (жирна риба, горіхи, риб’ячий жир) відновлюють наслідки порушення.

3. Романтична любов і материнські почуття дуже схожі

9 вражаючих прикладів того, як ми самі впливаємо на наш мозок - 7

Виявляється, за активністю мозку романтичні відносини і материнські почуття дуже схожі, але при цьому є і відмінності. Наприклад, при пристрасній любові активізуються відділи мозку, які мають відношення до сексуального збудження. Крім цього, знижується почуття занепокоєння і страху, посилюється відчуття ейфорії. У матерів же активізуються ділянки, відповідальні за формування почуття прихильності.

2. Заняття живописом покращують роботу мозку

9 вражаючих прикладів того, як ми самі впливаємо на наш мозок - 8

Дослідження показало, що заняття живописом і споглядання творів мистецтва покращують взаємодію між частинами мозку і уповільнюють його старіння. Вчені вивчили вплив мистецтва на людей у ​​віці від 62 до 70 років. Половина з них пройшла курс мистецтвознавства, а інша половина — курс навчання живопису. При цьому малярства дали сильніший результат, ніж курси мистецтвознавства.

1. Читання чудово тренує мозок

Оксфордські вчені довели, що в процесі читання тренуються пізнавальні здібності мозку. При цьому активізуються області, які в інший час не бувають задіяні. При читанні кров надходить в області мозку, які пов’язані зі здібностями до концентрації і пізнання. Доказано, що цей ефект не виникає при перегляді телевізора або в процесі комп’ютерної гри.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий