Facebook знає все про наші дзвінки та смс

Facebook знає все про наші дзвінки та смс

Хлопець із Нової Зеландії розважався з можливостями головної соціальної мережі світу, та випадково помітив, що Facebook зберігає дані про всі його дзвінки та смс.




В самій соцмережі вважають це нормальною практикою, але при цьому останнім часом у неї серйозні проблеми.


Ділан Маккей завантажив зі спеціальної сторінки Facebook архів даних, зібраних соцмережею. З цікавості він вивчив файли і знайшов там інформацію про своїх дзвінки й повідомлення, разом з тривалістю розмови і іменами абонентів. Про це Маккей написав у Твіттері.

Фейсбук знає все



Незабаром про аналогічні випадки повідомили й інші користувачі. Редактор видання Ars Technica Шон Галлахер виявив, що компанія збирала дані про його дзвінках і смс в 2015 і 2016 роках, коли він користувався смартфонами на Android.

У відповідь представники Facebook заявили, що вважають збір таких даних нормальною практикою і пояснили,що це потрібно для поліпшення системи рекомендацій:

«Коли ви вперше заходите в додаток месенджера або соцмережі з телефону, то отримання доступу до журналу викликів і SMS – це звичайна практика, яка починається з завантаження контактів».

У компанії також відзначили, що доступ до контактів необов’язковий і додаток запитує для цього окремий дозвіл. Користувачі можуть видалити імпортовані контакти за допомогою інструменту, доступного через веб-версію Facebook.

Втім, Шон Галлахер відзначив, що насправді стерти можна тільки самі контакти, а не інформацію про дзвінки та повідомлення.

Судячи з усього, Google відключила можливості, що дозволяли соцмережі таке робити, тільки в жовтні 2017 року: цим місяцем датуються останні записані виклики в файлах користувачів.

Варто зауважити, що власники iOS-пристроїв не знайшли записів дзвінків і повідомлень в файлах Facebook. Apple дозволяє деяким спеціалізованим додаткам отримати доступ до таких даних в деяких випадках: для блокування спаму або повідомлень, однак подібні програми необхідно спеціально активувати.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий