Олімпійська чемпіонка з Білорусії виявилася співробітницею КДБ

Білоруська біатлоністка Дарина Домрачева, яка завоювала три золоті медалі на Олімпіаді в Сочі, виявилася співробітницею КДБ.




Про це пише інтернет-видання meduza


3 травня на офіційному сайті фізкультурно-спортивного товариства «Динамо» виявили коротку біографію Домрачевою, де говорилося, що вона служить в КДБ і має звання старшого лейтенанта. Незабаром біографію повністю видалили — тепер на сторінці біатлоністки розповідається про центральному апараті, обласних та міських організаціях «Динамо».

4 травня з підтвердженням інформації про Домрачевою виступив начальник прес-служби КДБ Дмитро Побяржін. За його словами, біатлоністка служила в КДБ до червня 2014 року, але в даний час вже не є співробітницею комітету. З якої причини Домрачева пішла у відставку і в якім стані вона служила, Побяржін не уточнив.



Відділ інформації та громадських зв’язків товариства «Динамо» пояснив видалення біографії Домрачевою тим, що відомості про біатлоністці застаріли.

На питання, хто з інших відомих білоруських спортсменів перебуває на службі в КДБ, Дмитро Побяржін відповів: «На жаль, ми не можемо поширювати цю інформацію».

Алесь Путіло

спортивний оглядач телеканалу «Белсат»

У Білорусії все, хто професійно займається біатлоном, служать в КДБ, тому що Федерація біатлону закріплена саме за цим відомством. Кожен голова КДБ за сумісництвом очолює і Федерацію біатлону. Так що в тому, що Дарина Домрачева полягала в штаті КДБ, немає нічого дивного.

Багато біатлоністи продовжують працювати в КДБ після завершення спортивної кар’єри. Наприклад, Олександр Сима і Ольга Назарова після відходу зі спорту публічно заявили, що будуть працювати в КДБ. Я бував на церемоніях проводів біатлоністів, які завершили виступи, і представники КДБ при журналістах, при всіх присутніх, відкрито говорили — мовляв, запрошуємо вас на роботу в нашу організацію. Звичайна практика.

Це не означає, що члени збірної з біатлону — секретні агенти. Під час своєї кар’єри вони просто входять в штат і перебувають на утриманні КДБ. Ті, хто продовжує працювати у відомстві і після виступів, займаються спортивними напрямками або чимось ще — але не потрібно думати, що їх неодмінно закидають в інші країни з секретними завданнями.

Ніякої сенсації в випадку з Домрачевою немає. Можливо, на неї так звернули увагу, тому що вона виходить заміж за іноземного громадянина [норвезького біатлоніста Уле-Ейнара Бьерндален] — так що відразу почалися жарти, про те, що це до норвежцю приставили агента або, навпаки, він спеціально розіграв любовну комедію, щоб вивідувати дані про Білорусію.

Напевно, [президент Білорусії] Олександр Лукашенко призначив над біатлону саме комітет держбезпеки, щоб легше було вирішувати питання зі зброєю, провозом через кордон набоїв і тому подібні складності. З іншими видами спорту ситуація в Білорусії така ж — скажімо, є федерації, які закріплені за Міністерством оборони або міністерством внутрішніх справ. В цілому це потрібно для контролю над кожним видом спорту. У цій області нічого не змінюється і при Лукашенко не зміниться, тому що йому потрібно все контролювати.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий