Поки не візьмуть до НАТО: Зеленський закликав «сильних світу цього» надати гарантії безпеки Україні

Поки не візьмуть до НАТО: Зеленський закликав «сильних світу цього» надати гарантії безпеки Україні

Зеленський запевнив, що це питання обговорюється з усіма світовими лідерами, особливо з тими, які мають контакти з РФ.




Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна, доки її не взяли у НАТО, має укласти «глобальний документ між провідними державами світу» з гарантіями безпеки.


Про це глава держави сказав в інтерв’ю одному з українських видань, уривок якого опублікував сайт Офісу президента.

Зеленський зазначив, що НАТО — єдиний з наявних сьогодні союзів безпеки, до якого Україна могла б приєднатися. Проте вступ до Альянсу може тривати роками і для України небезпечно наодинці залишатися з ворогом,  особливо якщо буде ескалація



«Проходячи цей шлях (євроатлантичної інтеграції. — Ред.), ми повинні отримати систему гарантій. І хоча б теоретично вона не повинна поступатися системі, яку пропонують країнам НАТО», — сказав Зеленський.

За його словами, це питання обговорюється з усіма світовими лідерами, особливо з тими, які мають контакти з РФ.

«Тому якщо ви, наші партнери, говорите, що це наші спільні цінності, то давайте й витрачати на них разом. І ні, це не альтруїзм, це про те, що завтра й на вас підуть. Підуть і далі, після чого виникне міграційна криза і так далі», — зазначає президент.

Зеленський запевнив, що така позиція отримала розуміння від країн-лідерів. Він вважає, що «сильні світу цього» повинні нести відповідальність, якщо раптом щось трапиться з Україною. Йдеться насамперед про підтримку української армії — її фінансування, навчання, реабілітацію військових тощо. Які саме країни мають бути гарантами безпеки — президент не назвав.

«Потрібен глобальний документ. Колективом «нормандського формату» ми не відбудемося. Сильні світу цього, включно зі США й Росією, сядуть і підпишуть, що є такий ось шлях. Але там має бути три-чотири-п’ять пунктів про безпеку нашої країни. Тоді це розмова», — підсумував він.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий