Польща збирається повернути своє майно в Україні

Польща збирається повернути своє майно в Україні

Поляки вирішили скористатись правом реституції, повідомляє польське видання Prawica.


Одразу уточнимо, що реституція — поновлення порушених майнових прав, або відновлення матеріальних цінностей у натурі. Якщо цінності не можливо повернути у натурі, то відшкодовується їх вартість. У міжнародному праві реституцією є повернення за мирним договором майна, неправомірно вилученого під час війни однією державою з території іншої держави. Отож, згідно вищезгаданого поняття, Польща вже зараз може претендувати на ледь не четверту частину земель України.
Картинки по запросу реституція
Два позови про повернення права на власність, або ж грошову компенсацію, підготували поляки до подачі в суди Львова і Тернополя. Таким чином поляки хочуть скористатись правом на реституцію. Як пише польське ЗМІ, така можливість з’явилася після того, як Україна підписала угоду про асоціацію з ЄС. Слідом підуть ще два позови, які вирушать на Київ і Харків. Згодо ще два – до судів Рівненщини.
Організація «Товариство кресовян» за рік зібрала матеріали на тисячу шістсот позовів щодо реституції. Вимоги позивачів та їх історії різні. В основному люди хочуть грошової компенсації, однак є і такі, які бажають повернути право власності на свою вотчину. Іншими словами, поляки мають право відсудити в України частину земель та маєтки, які на них збереглись. При чому самі будинки можуть бути у напіврозваленому стані, це не важливо. Натомість важливим є клаптик землі, яку просто можуть або відсудити, або продати Україні за чималу суму.
«Серед власності, наприклад, житловий будинок з прилеглими господарськими будівлями і дванадцять гектарів сільськогосподарських угідь в смт. Мельниця-Подільська Борщівського району Тернопільської області, орієнтовна вартість — $60 тис. Житловий будинок, корисною площею 63 кв. м., з прилеглою жерстяної майстерні з ділянкою для будівництва в тисячу двісті квадратних метрів у Ковельському районі Волинської області (близько $78 тис. плюс компенсація)», — розповів голова вищезгаданого товариства Конрад Ренькас.
У Польщі також зацікавлені у поверненні колишнього поміщицького господарства в Рівненській області з 13,5 га землі вартістю в $67 тис. і двох житлових будинків у Києві з компенсацією за експлуатацію мідного рудника в Харківській області, вартість яких оцінюється в $1,5 млн.
Зауважимо, що Україна сама підписалась під таким сценарієм. У Польщі відверто натякають на те, що процес реституції став реальністю  через закінченням дії мораторію на торгівлю землею на Україні (1 січня 2017 року) та зняття Єврокомісією обмежень на володіння землею в зарубіжних державах.
Картинки по запросу майнові претензії поляків до україни
Як відомо, 20 жовтня Верховна Рада України прийняла декларацію солідарності парламентів України, Польщі і Литви з приводу подій Другої світової війни. Раніше експерти попереджали, що документ автоматично задовольняє майнові претензії поляків до України. І не тільки поляків, до слова.
За даними українського економіста Сергія Тутова, станом на кінець 2015 року, близько 100 тисяч поляків претендували на майно, розташоване в областях Західної України, в так званих Східних Кресах (Kresy Wschodnie). Тутов попередив, що претензії у настільки енергійної європейської «Реституції Кресів» до України, за найскромнішими підрахунками, сягають 5 млрд дол. Зауважимо, що крім земель, потенційними об’єктами реституції може вважатися нерухомість: житлові будинки, релігійні споруди (кірхи, церкви і синагоги), будівлі, в яких розміщувалися громадські установи (лікарні, архіви, бібліотеки, театри, клуби), а також кладовища.
Картинки по запросу польща церкви
Важливим об’єктом реституції вважається рухоме майно — документи, що зберігалися в громадах і у приватних осіб, витвори мистецтва і музейні експонати, меблі та ритуальні предмети, гроші та цінні папери, коштовності, книги та архівні матеріали.
Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий