Про виклик лікаря додому доведеться забути?

Про виклик лікаря додому доведеться забути?

В 2019 році українців чекає нова хвиля змін, пов’язаних із медичною реформою. Про це в блозі написав народний депутат, член фракції «Батьківщина», член комітету ВР з питань бюджету Валерій Дубіль.




За його словами, Новий рік розпочався з піку захворювань на грип і ОРВІ, при цьому лікарі перестали їздити на виклики до маленьких пацієнтів навіть з високою температурою, а батьки вимушені винаймати таксі, приїжджати у поліклініку чи амбулаторію і вистоювати багатогодинні черги серед таких самих інфікованих пацієнтів.


«Медреформа» не лише змінила фінансово-правовий механізм роботи лікарів, а й різко підвищила навантаження на кожного з них, вважає депутат.

«Медреформа» призвела до того, що вони змушені думати про те, як отримати гроші від НСЗУ та як вдасться «обслугувати» 2-3 тисячі пацієнтів. І це навантаження набагато вище, аніж було до реформи – про це ми вже писали. Згідно з дослідженням, яке замовляло МОЗ у компанії Deloitte, у 2017 році навантаження на лікаря було тільки 1351 пацієнт», — написав Дубіль.



Валерій Дубіль підкреслює, раніше лікарів загальної практики дійсно більш-менш вистачало – тоді значення і функції у них були інші. Тепер лікар загальної практики – це «єдине вікно» для пацієнта. Кожен українець має супроводжуватися своїм сімейним лікарем, направлятися на госпіталізацію, лабораторні обстеження і до спеціалістів, отримувати рецепти на ліки і лікарняні листки. А ще – зареєструватися в системі меддопомоги, виписати електронну карту і отримувати запис у реєстрі пацієнтів можна тільки через свого сімейного лікаря. Додає роботи і виписка рецептів за програмою «Доступні ліки» — лікарі акцентують, що багато часу йде на пояснення пацієнтам, як нею скористатися.

«Звідси й нові «норми» – на обстеження в амбулаторному режимі одного пацієнта за смішні 15 хвилин, хоча ще минулого року на одного пацієнта сімейний лікар витрачав 1 годину 35 хвилин, з яких 40 хвилин в амбулаторії. Лікарі просто не встигають виїжджати на виклики до пацієнтів, хоча минулоріч мінімум 22% пацієнтів отримували первинну меддопомогу вдома. Вони йдуть на ризик – встановити діагноз і лікування у телефонному режимі», — попереджає нардеп.

За його словами, вирішити цю проблему протягом одного-двох років неможливо. Україні потрібно 26-28 тис лікарів загальної практики, нині ж дефіцит – 6,5 тис. До нього слід також додати 43% працюючих лікарів пенсійного і передпенсійного віку.

«Система вже захлинається від потоку пацієнтів. Чого чекати, коли декларації підпишуть 70 чи 80%? Яке тоді реальне навантаження буде на сімейного лікаря і які будуть черги і якість його роботи?» — запитує нардеп.

За словами Дубіля, вирішити одразу декілька проблем – якість лікування на первинному рівні і забезпечити увагу пацієнту зможе тільки обов’язкове медичне страхування.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий