Студенти-переселенці об’єднаються для боротьби за свої права

9-11 жовтня у Вінниці триває Всеукраїнський Форум вимушених студентів-переселенців «Криза переміщення – Студентські голоси», що реалізується Спілкою молодіжних організацій Вінниччини (СМОВ).




Захід вінницька спілка організувала за підтримки відділу преси, освіти та культури посольства США в Україні. Представник дипмісії заявила, що США готові підтримувати подібні проекти в Україні.


Я завжди пишаюсь вашими ініціативами, і цей форум не є виключенням. Дорожня карта та створення громадської організації допоможе студентам-переселенцям влаштуватися далі в житті, — сказала помічник аташе відділу преси, освіти і культури Посольства США Віра Максимова.

Мета форуму проста: допомогти вимушеним студентам-переселенцям адаптуватися у нових умовах. Захід об’єднав 30 молодіжних лідерів серед студентів-переселенців з усієї країни, що прагнуть самостійно впливати на власне майбутнє.



_SAM3007

— Головна мета об’єднати студентів-переселенців, які зараз мешкають в різних куточках країни, надати їм поштовх до подальшої дії, створити документ, який буде, скажімо так, висвітлювати їхні погляди щодо того, як можна змінити ситуацію з нинішнім законодавством, яке стосується студентів-переселенців, — каже координатор проекту Алла Курбатова.

Реалізуючи проект, Спілка заручилася підтримкою організацій-партнерів. Зокрема, свій досвід запропонувало Міжнародне Товариство  «Україна-Польща-Німеччина».

Спілка молодіжних організації Вінниччини має потужний кадровий, інтелектуальний  потенціал. Я їх дійсно підтримую, бо вони є збудниками спокою влади… Кожен має усвідомити своє місце в системі розбудови України. Мені імпонує те, що ви створите міжнародну організацію, яка стане ініціатором змін,- звернувся до форумців голова МГО «Україна-Польща-Німеччина» Сергій Татусяк.

Частина форуму відбуватиметься на базі Донецького національного університету. Тож ректор ДонНУ Роман Гринюк теж висловив свою підтримку студентству.

— Проблем багато. Наприклад, зараз немає найважливішого — матеріально-технічної бази, базових умов для навчання та життя. Тож сьогодні від потужного голосу студентства багато що залежить,зазначив Р.Гринюк.

Самі ж студенти-переселенці визнають, що їхньою великою проблемою є те, що вони не знають своїх прав. Тому наразі їм важливо створити свою організацію, яка допоможе консолідувати сили, обмінюватись досвідом та втілювати зміни змінити на краще.

У своїх нинішніх поневіряннях переселенці схильні звинувачувати владу. Натомість чиновники кажуть про інертність сучасного студентства.

— Міністерству не вистачає того, щоб чути про ваші  проблеми, нам не вистачає вашої активності, — зазначила присутня на форумі помічник першого заступника Міністра освіти та науки України Ольга Криворучко.

Більшість учасників у своїх виступах скаржилися на складну адаптацію в новому місті, на недостатню матеріально-технічну базу університетів, де їм довелося навчатися, на недостатню кількість викладачів, проблеми з поселенням в гуртожитки, зі стипендіями тощо. Тому від форуму прибулі очікують порад щодо вирішення цих питань, а також розраховують на досвід колег з інших міст і вінничан в тому числі.

Перш за все цікаво побачити студентів з інших вузів, так як ми розірвані були, дізнатися, як вони влаштувались, поділитись досвідом. Я думаю інші студенти багато зможуть перейняти в ДонНУ, так як ми влаштувались більш ґрунтовно, ніж інші, — каже Антон, студент Донецького національного університету, який переїхав до Вінниці.

_SAM3003

Я хочу поспілкуватись з іншими студентами-переселенцями, можливо вирішити якісь питання, які пов’язані з переселенням. Також я розраховую, що ми якось вплинемо на законодавство країни, — сподівається Оксана, студентка Київського національного політехнічного університету, яка переїхала з Донецька.

_SAM3024

Я чекаю вирішення проблем, які склалися в усіх переселенців. Це — гуртожиток: деякі платять за гуртожиток, деякі — ні. Не має якогось спільного знаменника по всій країні. Плюс питання таке: ми виші, які переміщені тимчасово, а що нам робити коли закінчиться АТО? Нам скажуть виходить: «Повертайтесь додому», а ніхто не хоче повертатися,— зауважує Ярослав, студент Луганського національного аграрного університету, який переїхав до Харкова.

_SAM3023

Конкретних в мене проблем немає, просто складно – морально… На форумі хочу дізнатись, які в нас є права. І в мене я пара питань з приводу стипендії, — зізналася Алла, колишня студентка Луганського національного університету імені Т.Шевченка, яка зараз навчається в Львівській політехніці.

_SAM3027

Існує явна кадрова проблема. Мало викладачів. Наприклад, викладач з економіки вимушений викладати фізкультуру – це реальний приклад із життя, — розповілаВіра, студентка Донецького національного економічно-торгівельного університету, яка переїхала в Кривий Ріг.

_SAM3005

Сьогодні було відкриття форуму і знайомство учасників. Протягом трьох наступних днів вони відвідають тренінги на тему: «Як молодь може впливати на прийняття суспільно важливих рішень», «Що таке робота громадських організацій та адвокасі». Також візьмуть участь у форумі-театрі на тему «Боротьба з стереотипами і толерантність» та разом з психологом піднімуть тему соціальної і психологічної адаптації. А ще зустрінуться із народним депутатом України, організатором круглого столу щодо проблем евакуйованих ВНЗ Олексієм Рябчиним.

Варто зазначити, що крім даного проекту Спілкою молодіжних організацій Вінниччини реалізовано ще кілька потужних грантових проектів. Так, минулими президентськими виборами було впроваджено просвітницький проект, що стосувався активізації виборців.

На сьогодні СМОВ за підтримки Європейської комісії в рамках комплексної програми освіти, підготовки кадрів, молоді і спорту Еразмус+ готує проект igma3, що стосується поліпшення працевлаштування молоді на основі їхніх потреб і можливостей.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий