У три кроки: експерти вирахували, як Вакарчуку стати президентом України

У три кроки: експерти вирахували, як Вакарчуку стати президентом України

11 вересня виповниться рівно 10 років, як лідер групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук закінчив свою політичну кар’єру. Саме в цей день в 2008 році він склав з себе повноваження народного депутата, ставши на той момент єдиним нардепом, який добровільно відмовився від мандата.




«Знав, що у Верховній Раді відбуваються складні політичні процеси. Але те, що робиться, є боротьбою заради боротьби — і все. В таких умовах не хочу продовжувати політичну діяльність. Я не наймався блокувати трибуну і забирати картки », — пояснив свій вчинок музикант.


Після цього досвіду Вакарчук надовго забув про Верховну Раду і державни справи, повністю присвятивши себе творчості. І ось через 10 років про нього знову говорять чиновники і народні обранці, так як несподівано для всіх він став одним із ймовірних кандидатів у Президенти України.

Ефект Вакарчука



Цікаво, що сам лідер «Океану Ельзи» ще жодного разу не заявив про те, що збирається йти в Президенти або взагалі пов’язувати себе з державною службою. Але в той же час нерідко у себе на сторінках у соціальних мережах розміщував свої роздуми на ті чи інші теми: найчастіше вони стосувалися майбутнього України і ситуації на Сході.

«Той український політик, кандидат в президенти або громадський діяч, який заявляє, що знає, як швидко закінчити війну на Сході України — або бреше, або лукавить, — починає один зі своїх роздумів Вакарчук. — Бреше, бо Україна зараз не має можливості одноосібно закінчити цю війну. Лукавить, тому що єдиний спосіб зробити це сьогодні — визнати поразку або, іншими словами, втратити частину Незалежності. А після, можливо, і Незалежність повністю».

 

Подібна риторика від музиканта з’явилася після його навчання в Єльському університеті. І вже тоді багато говорили про те, що українця готують там у президенти країни.

«Нинішній рейтинг Вакарчука дозволяє йому розраховувати на серйозну гру в президентських перегонах. Він потрапляє в запит на нові обличчя, на тих, хто зараз не при владі і не був при Януковичі, — поділився з нами своєю думкою політтехнолог Ярослав Макітра. — До того ж, Вакарчук, що немало важливо має непряме ставлення до політики протягом останніх років 15-ти мінімум. І тому асоціюється з тим, хто повинен щось розуміти в політиці».

Також експерт розповів, що має статися, щоб лідер «Океану Ельзи» переміг у передвиборчій гонці.

«Повинні скластися такі чинники: він повинен мати серйозну ресурсну базу на всю виборчу кампанію (тут один-два покровителя не витягнуть), також повинні скластися обставини, коли на його електоральному полі не буде серйозних конкурентів (поки такі є), і третє — сам Вакарчук повинен дати відповіді на хвилюючі електорат питання (виключно на ірраціональному факторі і занадто правильних філософських тезах не виїхати)», — перерахував Макітра.

При цьому він упевнений, що в разі перемоги Вакарчук зможе проявити себе зрілим керівником держави, і не повторить нічого подібного до того, що він зробив, будучи народним депутатом.

«Депутат у фракції і до того ж такий різношерстої — це не посада Президента, — пояснив політолог. — Так що малоймовірно, що він потім відмовиться від президентства, пославшись на те, що йому не дають працювати».

Другий Рейган чи ні?

Серед колег музиканта поки немає єднання, як ставитися до можливої участі Вакарчука в президентських перегонах. Хтось активно підтримує, хтось сумнівається в розумності цього кроку.

«Він хороший і недурний, соціально активний і ідейний хлопець, але це не має ніякого відношення до політики, — вважає стиліст і дизайнер Олена Фокіна. — Ми поки, на жаль, не США … тому, Рональд Рейган нам не світить. Єдиною його перевагою може бути чистий імідж на зовнішній арені. Але всередині його з’їдять, тому що команду набирати не з кого, радників теж. Мало бути просто особою… Взагалі тема хвора: вибір без вибору і абсолютно патова ситуація».

Народна артистка України і провідна актриса Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Наталя Сумська також не знає чи зможе Вакарчук повторити свій успіх і на політичному поприщі.

«Він настільки потужний і улюблений народом у своїй іпостасі співака, що не відомо, чи повторить він свій феномен вже в якості президента і чи зуміє так само вплинути на серця, емоції і думки мас, — сказала вона. — Тут ціле завдання — як вибрати правильну особистість. Це буде мука, мені здається. Я належу до тих небайдужих, які обов’язково підуть на вибори і проголосують. Відсидітися вдома просто не можна».

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий