В Україні заборонять цемент і термометри. Ви будете здивовані

В Україні заборонять цемент і термометри. Ви будете здивовані

У Міністерстві екології та природних ресурсів України представили на громадське обговорення законопроект про ратифікацію Україною Мінаматської конвенції, яка забороняє використання товарів з ртуттю.




«Зараз документи на ратифікацію знаходяться на внутрішньому урядовому погодженні. Сподіваємося на підтримку громадськості для того, щоб якомога швидше ратифікувати документ», — пояснив заступник глави Мінекології Микола Кузьо.


Чиновники відзначають, що цією ініціативою хочуть знизити ризики для екології країни і здоров’я українців. У свою чергу директор департаменту екобезпеки Мінекології Сергій Лук’янчук каже, що в разі прийняття законопроекту заборона не буде миттєвою.



«Буде розроблено план впровадження Конвенції, і будемо поступово виводити з обороту все те, що потрапляє під заборону, тим більше що ми вже спостерігаємо тенденцію переходу, наприклад, з люмінесцентних ламп (їх виробництво супроводжується викидами ртуті в атмосферу) на діодні. Останні вже виробляють в Україні, вони недорогі і вигідні в експлуатації. А обсяг імпорту люмінесцентних ламп — 10% від загальної кількості. Набагато рідше використовуються ртутні термометри», — говорить він.

Крім того, вилучати з продажу та у приватних споживачів ртутні прилади не будуть. Варто відзначити, що під вето потраплять також зубні пломби, косметика і цемент, при виробництві яких використовується ртуть. Всього ж Мінаматську конвенцію починаючи з 2013 року підписали близько 130 країн, 94 з них — вже ратифікували її.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий