Від загадкового вибуху в Карпатах загинули двоє туристів, є важкопоранені. Перші версії

Від загадкового вибуху в Карпатах загинули двоє туристів, є важкопоранені. Перші версії

Двоє туристів загинули через вибух у Карпатах, ще семеро — важкопоранені.




Щонайменше троє людей — у критичному стані. Причини вибуху ще точно не відомі.


Група туристів приїхала з Коломийського району та складалась з 12 людей, серед яких були і діти.

Наразі відомо, що діти не постраждали.



У ДСНС припускають, що причиною вибуху міг бути снаряд чи міна часів Першої чи Другої світової війни.

Але точну причину вибуху там не називали.

Поліція Закарпаття вже заявила, що на місці події знайшли вибоїну, що виникла внаслідок вибуху, та уламки металу з корозією, схожі на залишки снаряду часів Другої світової війни.

Раніше Ярослав Жилкін, який займається пошуком поховань загиблих у Другій світовій війні, написав, що іноді боєприпаси у землі можуть виходити нагору і треба бути обережним при розпаленні багаття у місцях, де йшли бої.

Що відбулося

Рятувальники

АВТОР ФОТО, ДСНС У ІВАНО-ФРАНКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Трагедія сталася у середу ввечері у горах неподалік Ворохти на горі Кукол, що на межі Івано-Франковської та Закарпатської областей.

«15 вересня о 21:20 до Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що група туристів з 12 людей, двоє з яких діти, зупинилась на привал на полонині «Під Берди» поблизу села Вороненка Надвірнянського району. Вони розвели багаття і відбувся вибух, внаслідок якого четверо туристів отримали травми, а двоє загинули», — повідомляє ДСНС Івано-Франківщини.

Пізніше ДСНС збільшили кількість постраждалих до семи.

Загиблі — 1982 та 1995 років народження.

Для рятувальної операції викликали рятувальників з усіх навколишніх баз — Ворохти, Верховини, Яремче, Заросляка, Косова та Івано-Франківська, а також медиків.

Перші рятувальники дісталися до групи на квадроциклах о 23:50.

Після опівночі почали спуск першої постраждалої людини, а о 1:15 — інших учасників групи, які не постраждали.

О 2:20 ночі почали спускати на ношах особу, яка зазнала важких поранень.

Місце табору

АВТОР ФОТО,ПОЛІЦІЯ ЗАКАРПАТТЯ

«Двох інших постраждалих, а також двох дітей, які перебували у задовільному стані, рятувальники транспортували автомобілями підвищеної прохідності до підніжжя гори в селі Вороненко», — додають рятувальники.

Дітей внизу зустріли родичі, які приїхали з Коломиї.

Ехо війни?

Один з уламків на місці вибуху

АВТОР ФОТО,ПОЛІЦІЯ ЗАКАРПАТТЯ

Один з уламків на місці вибуху

Керівники ДСНС області на спеціальному брифінгу розповіли про можливі причини вибуху, але точної інформації ще не мають.

«Подія відбулася у місці проходження лінії бойових дій «Брусилівський прорив» у часи Першої світової війни, а також у місці лінії оборони Арпада часів Другої світової. Через що на місці події можливе перебування вибухонебезпечних предметів», — розповіли у ДСНС Івано-Франківщини.

Гірські хребти Карпат вкриті траншеями та окопами часів двох світових воєн. Біля яких часто ходять туристи.

«У нашому середовищі (пошукачів) є негласне правило: не розводити багаття на чиємусь кострищі і на неперевірених місцях. Обкопувати лопатою або перевіряти металошукачем. В землі дуже багато боєприпасів», — описав свої думки щодо вибуху Ярослав Жилкін з об’єднання Союз «Народна пам’ять», яке займається пошуком останків загиблих у війнах.

Вибух в Карпатах

АВТОР ФОТО,ЯРОСЛАВ ЖИЛКІН

На місці вибуху працюють слідчі та вибухотехніки.

«Загиблі сиділи біля самого вогнища. Наразі експерти встановлюють причину вибуху, однак попередньо відомо, що там, де відпочивали туристи, проходить лінія Арпада. На місці, де стався вибух, уже виявлено уламки, вкриті корозією, від снарядів часів Першої світової війни», — розповіла Zaxid.net речниця поліції Закарпаття Анна Дан.

Уламки

АВТОР ФОТО,ПОЛІЦІЯ ЗАКАРПАТТЯ

Пізніше Закарпатська поліція опублікувала фото іржавих осколків мін, які знайшли на місці трагедії.

«Відомо, що на вказаній території, де відпочивали туристи, проходила Лінія Арпада. На місці події виявлено вибоїну, що виникла внаслідок вибуху, та уламки металу з корозією», — повідомили у поліції.

Уламки

АВТОР ФОТО,ПОЛІЦІЯ ЗАКАРПАТТЯ

Лінія Арпада — оборонна лінія угорських військ, яку вони облаштували проти радянської армії у часи Другої світової війни.

Вона пролягала у Східних Карпатах у 1939-1944 роках. Тут побудували десятки вогневих точок, укріпрайонів та складів зброї.

Не виключають також, що снаряди залишилися з часів Брусилівського прориву — наступу російської армії на австро-угорські та німецькі частини у часи Першої світової війни у 1916 прці.

Сьогодні з гори мають спустити тіла загиблих.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий