Як купити деревину на електронних торгах

Як купити деревину на електронних торгах

Уряд України провів реформаційні операції, що дозволили провести повноцінний продаж деревини за допомогою електронних торгів. Всі ці дії дозволили отримати проведення угод з продажу не лише з контролем безпеки, але й максимальної прозорості. Усі операції проводяться на спеціальних майданчиках із ліцензією, заявку там може залишити будь-який користувач.




Особливості проведення торгів з деревини

Постачальники проводять оприлюднення оголошень про продаж на аукціоні. І тому він реєструється на майданчику у системі Прозорро. Після створення акаунта в оголошенні йому необхідно вказати вид деревини, який буде виставлений на торги і всі його якості. Крім цього, записуються дані за цінами. Початкова ціна не може бути нижчою за собівартість готової продукції.


При проведенні торгів беруть участь три сторони:

  • організатор, який створює тендер та саме оголошення;
  • виконавець, який забезпечує контроль за виконанням усіх домовленостей;
  • покупці, які проводять процес покупки товару.

Аукціон проводиться за принципом класичної англійської моделі, тобто діє на підвищення ціни. Переможець у разі визначається за рахунок надання максимально високого значення за ціною. Створити заявку можуть підприємства, що займаються вирубуванням лісу. Процедури продажу організовуються раз на квартал.



Для яких цілей було впроваджено електронні торги

На даний момент можна провести покупку деревини виключно через обслуговування державних закупівель. Таке рішення було прийнято державою, щоб уникнути процедури штучного завищення ціни. І тут держава самостійно може здійснювати контроль за вартістю продукції.

Наприклад, Держлісагенство здійснювало реєстрацію деревини в електронній формі для половини всіх заготовок. Частина, що залишилася, реалізовувалася за договорами стандартної форми. Всі ці події значно знижували рівень контролю, оскільки держава не могла контролювати всі операції.

Додатково в мережі висвітлювалися оголошення про продаж або купівлю деревини від приватних осіб, що також ускладнювало перевірку. Складнощі полягали і в тому, що відкати і велика кількість посередників призводили до того, що ціни почали штучно підвищуватися. Декілька постачальників у ланцюжку призводило до того, що утворювалися незаконні постачання лісу за кордон, а також розвинулася корупційна діяльність.

Введення електронних торгів дозволило налагодити процедуру контролю та отримати можливість для повноцінного регулювання вирубки та продажу. Це забезпечується за допомогою проходження повноцінної верифікації підприємств і навіть завантаження договорів у мережу для публічного ознайомлення.

На сайті Української Універсальної біржі можна отримати більше інформації про те, як купити деревину на електронних торгах. Для ознайомлення варто пройти посилання https://www.ueex.com.ua/rus/auctions/gas-cost-calculator/ . Додатково там можна дізнатися про способи реєстрації та авторизації на сервісі Прозорро і провести ці процедури, не виходячи з джерела, що забезпечує зручність використання.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий