Як стати мільйонером?

Головні фактори, що закладають фундамент фінансового успіху

Випадково натрапив в інтернеті на результати опитування, яке Bank of America нещодавно провело серед американських мультимільйонерів. Мета опитування – визначити основні причини фінансового успіху. Як виявилося, сьогоднішні американські багатії стали такими не «за спадком», а завдяки тому, що в дитинстві їм прищепили правильні цінності. Незважаючи на невелику різницю в судженнях, викликану належністю опитаних до різних вікових груп, всі зійшлися на думці, що фундамент успіху – добре виховання.




Які ж саме аспекти виховання та сімейні цінності зробили учасників опитування багатими людьми? Трьома головними факторами, що заклали фундамент фінансового успіху, були названі: виховання, працьовитість і амбіції.


Серед головних цінностей, які батьки намагалися вселити своїм чадам, були:

— необхідність здобути добру освіту;



— обов’язок трудитися;

— не тринькати гроші;

— зберігати відданість сім’ї;

— усвідомлювати свій громадянський обов’язок і надавати допомогу тим, хто її потребує.

На додаток до цього, чотири з п’яти мільйонерів стверджують, що в їхніх сім’ях заохочувалося прагнення розвивати різні здібності й інтереси. При цьому були встановлені певні межі дозволеного, і від дітей вимагали дотримуватися дисципліни. Водночас, батьки, зазвичай, виявляли високий ступінь толерантності до помилок і невдач дітей в процесі формування особистості.

Згідно з опитуванням, більшість багатіїв росли зовсім не в заможних сім’ях: 77% походять з родин середнього класу і нижче, а 19% зросло в бідності. Стати багатими їм вдалося передусім завдяки таким факторам:

Всі опитані дотримувалися суворої фінансової дисципліни: 81% стверджують, що набагато важливіше інвестувати гроші для досягнення довгострокових цілей, ніж витрачати їх на одномоментні примхи.

Переважна більшість багатіїв інвестували з довгостроковою перспективою: 89% намагалося уникати інвестицій з високим ступенем ризику, вважаючи за краще вкладати гроші традиційно: в акції і облігації, на тривалий термін;

86% сповідували сімейні цінності, перебуваючи у традиційному шлюбі. Для більшості це був перший і єдиний союз.

Цікаво, а якщо провести таке опитування у нас, яким був би портрет типового «успішного» українця? Можливо, так:

У більшості випадків – родом з невеликого міста чи села, який втік у Київ від провінційної сірості та безперспективності в пошуках кращої долі. Хоча є і невеликий відсоток мешканців столиці.

З дипломом про вищу освіту, але без особливих знань. Вчитися було зовсім ніколи. Заробляння грошей і гонитва за успіхом почалися в дуже юному віці, що вимагало часу і волі, і ніяк не поєднувалося з традиційним академічним процесом. Благо, українські вузи завжди були готові «піти назустріч» при оцінці знань і видачі дипломів. Звісно ж, за розумну винагороду.

Загальну неосвіченість і досить туманне уявлення про досягнення людства в царині класичної літератури, живопису та інших напрямів мистецтва багато «успішних і багатих» компенсували курсами з лідерства. Наскільки вдало, можна судити за якістю так званої української еліти.

Відсутність можливостей для довгострокового фінансового інвестування всередині країни і заборона держави вкладати в міжнародні ринки капіталу призвели до того, що більшість статків були нажиті в результаті короткострокових «гешефтів», з дуже високим ступенем ризику. Ще частіше багатства були просто «відтиснуті, відкочені або розпиляні». Забавно, що українське суспільство завжди виявляло дивовижну толерантність до вкрадених статків, охоче обираючи їхніх власників до Рад різного рівня й довіряючи їм керування країною.

Невисока фінансова дисципліна завжди була відмінною рисою більшості українських нуворишів, які, зазвичай, спочатку купували «круту тачку» і золоті «котли з турбійоном», а вже потім замислювалися про те, що час з орендованої квартири на Троєщині переїхати у власне житло. Хоча останнім часом спостерігаються позитивні зміни.

Звісно ж, сформований вище портрет досить суб’єктивний і, є лише відображенням особистих спостережень. Цікаво було б провести чесне опитування, як в Америці, щоб визначити коріння успіху по-українськи. Те, який шлях пройшли люди, щоб досягти успіху, допомагає сформувати реалістичні очікування від їхніх майбутніх дій. А раптом з допомогою такого дослідження нам вдасться пояснити, звідки взялася та глибока прірва, що відділяє українську «еліту» від західної, і, зрештою, визначає якість нашого життя.

Источник: НВ

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий