Які країни, коли і чому відмовлялися від участі в «Євробаченні»

Які країни, коли і чому відмовлялися від участі в «Євробаченні»

Отже, в цьому році Росія з відомих причин не виступає на «Євробаченні» в Києві і навіть не транслює конкурс. Хтось каже «ура», хтось кричить «скандал», а ми спробуємо згадати країни, бойкотували це телешоу. І чому.




У 1969 від участі в конкурсі відмовилася Австрія. Мотив: політичний: конкурс в той рік проходив у Мадриді, столиці Іспанії, де правив диктатор Франко.


У 1980 Ізраїль, який переміг у 1978 році і брав конкурс в Єрусалимі рік потому, відмовився від участі, ставши єдиною країною-переможцем-господарем, яка не виставила учасника на наступний рік. Мотив: етичний – у 1980-му дата конкурсу випала на ізраїльський День поминання, Йом Ха-Зікарон.

Знову-таки в дев’ятому році, конкретно в 2009, в Москву не поїхали артисти з Грузії. Грузини вибрали для конкурсу пісню з назвою We don’t Wanna Put In, що організатори, Європейський мовний союз, визнали дуже суперечливою фразою, співзвучною «Не хочемо Путіна». Насправді там цілком нейтральне ‘we don’t wanna put in / a negative mood’ – «не хочемо створювати поганий настрій». ЄМС зажадав від артистів або змінити це проблемне ‘poot-eena’, або представити іншу пісню. Грузія принципово відмовилася від участі.



Артисти з Греції вперше приїхали на «Євробачення» в 1975 році, але вже на наступний рік (1976) ця країна не стала брати участь. ЄМС робив вигляд, що «з невідомих причин», насправді Греція не хотіла виступати в конкурсі, де виступає і Туреччина. Відносини цих двох країн були вкрай ворожими через те, що в 1974 Туреччина вторглася на Кіпр і оттяпала собі шматок острова, який із тих пір називається Турецька Республіка Північного Кіпру визнана лише Туреччиною, і проблема з її «віджимом» ніяк не вирішується.

У 1976 вже турки позначилися скривдженими, причому бойкотували конкурс аж до 1978 року. Мотив: греки представили на конкурс пісню, в тексті якої героїня оплакує зруйновану рідну країну. Турки вирішили, що це про їхній Північний Кіпр-наш.

У 1979 турки теж нікуди не поїхали: країна-господар – Ізраїль. Це, правда, було не зовсім рішення Туреччини: вона підготувалася до конкурсу, але скасувала своє участі через тиск сусідів-арабів.

Ліван входив до ЄМС з 1950-го року, однак свого артиста послав на конкурс тільки в 2005. Але незабаром відмовився від участі. Мотив: бюрократичний. За законами Лівану телебаченню цієї країни забороняється передавати будь-які матеріали ізраїльського виробництва. У конкурсі виступав ізраїльський виконавець, вирізати його номер з трансляції неможливо: за правилами ЄМС шоу транслюється цілком і повністю. Ліван повідомив про своє рішення після дедлайну, за що був оштрафований з забороною брати участь у конкурсі на три роки. Після закінчення терміну Ліван більше заявок на участь не подавав.

У 1980 королівство Марокко дебютувало на «Євробаченні» (дуже невдало), ставши першою африканською країною в конкурсі. У 1981 вони не повернулися, і взагалі більше ніколи не брали участь. Мотив: неясний, але начебто через повернення в конкурс Ізраїлю, країни, з якої у Марокко немає дипломатичних відносин.

Нарешті, зовсім недавно, 2012, Вірменія відмовилася брати участь у конкурсі, який проходив у столиці Азербайджану Баку. Відносини Вірменії та Азербайджану традиційно напружені, відомо, але спочатку вірмени збиралися їхати в Баку, де приймаюча сторона, до речі, гарантувала вірменській делегації цілковиту безпеку. Вірменія відмовилася після того, як президент Азербайджану Ільях Алієв в якомусь інтерв’ю обмовився, що, мовляв, всі вірмени світу – вороги Азербайджану. Мотив: «Ми не хочемо, щоб нас зустрічали як ворогів».

У 2016 у конкурсі не брала участь Румунія. Мотив: фінансовий; ЄМС просто виключив країну через борги.

За матеріалами: Блог ЖЖ

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий