Якщо запровадять надзвичайний стан: які обмеження діятимуть та що потрібно знати

Якщо запровадять надзвичайний стан: які обмеження діятимуть та що потрібно знати

У разі запровадження в Україні надзвичайного стану в країні з’явиться низка обмежень. Вони стосуватимуться особливого режиму в’їзду та виїзду, а також обмеження свободи пересування.




Про це свідчить поки що не офіційний документ, опублікований у Telegram нардепа Олексія Гончаренка. Його має затвердити 23 лютого Верховна Рада.


Отже, указ про запровадження надзвичайного стану передбачає:

  • Обмеження руху та огляд транспортних засобів;
  • Посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення;
  • Заборона проведення зборів, мітингів, демонстрацій, спортивних та інших масових заходів;
  • Введення комендантської години;
  • Перевірка документів у громадян, у необхідних випадках – особистий огляд, огляд речей, автомобілів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла;
  • Обмеження продажу зброї, спиртних напоїв;
  • Вилучення у громадян зареєстрованої вогнепальної та холодної зброї та боєприпасів; у підприємств – навчальної військової техніки, вибухових, радіоактивних речовин;
  • Регулювання роботи цивільних теле- та радіопрограм.
Указ про запровадження надзвичайного стану передбачає низку обмежень
У разі запровадження НС в Україні з'явиться низка обмежень
Верховна Рада має затвердити введення режиму НС в Україні

Також 23 лютого відбулося чергове засідання Ради національної безпеки та оборони України. На ньому було запропоновано Верховній Раді запровадити надзвичайний стан на всій території України, поряд із Донецькою та Луганською областями.



Як пояснив секретар РНБО Олексій Данілов, надзвичайний стан буде запроваджено на 30 днів, а у разі потреби продовжено ще на 30 днів.

Пізніше радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко у своєму Facebook заявив, що документ, опублікований Гончаренком, не відповідає тому, який було ухвалено на засіданні РНБО.

«Наприклад, там точно не буде заборони на продаж зброї та боєприпасів. Зате буде багато інших корисних та термінових дій з оборони України. Рішення РНБО буде опубліковано на сайті Офісу Президента і направлено до Верховної Ради», – повідомив Геращенко, закликавши нардепа не гнатися за хайпом.

У МВС розкритикували документ, опублікований Геращенком
Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий