З 15 березня поховати родича, який помер своєю смертю, можна буде тільки за рішенням суду і після експертизи!

З 15 березня поховати родича, який помер своєю смертю, можна буде тільки за рішенням суду і після експертизи!

Як з’ясували журналісти «Фрази», на думку юристів, в зв’язку з даними поправками, робота слідства і судів виявиться паралізованою.




Як уточнюють «Вести», згідно з даними поправками, без дозволу судді навіть поховати померлого вдома буде неможливо.


Ця поправка змінює терміни розслідування справ. На особливо тяжкі справи відвели всього 18 місяців, на розслідування справ середньої тяжкості — 12 місяців, а на більш дрібні злочини — 6 місяців. Аргумент автора поправки такий: це дозволить оскаржувати необґрунтовані звинувачення і припинити затягування справ у судах, через що страждають як потерпілі, так і ті, кого без всяких підстав звинувачують в тих чи інших злочинах».



Про те, що проблема є, кажуть і правозахисники. На відміну від європейських країн, українські СІЗО забиті підозрюваними, які роками чекають закінчення розслідування по своїх справах.

Адвокат Віталій Наум вважає, що, в принципі, слідчі в них можуть вкластися, якщо будуть працювати:

«Я суджу по нашому адвокатському союзу. На 15 адвокатів доводиться десь тисяча справ. І тільки два-три справи розслідуються понад рік. Всі інші — в середньому по 6-8 місяців».

Однак екс-заступник голови ГПУ Олексій Баганець вважає, що найстрашніше в поправці те, що якщо людині не пред’явили підозру, то через 18 місяців справу повинні закрити:

«Ви уявляєте, особливо тяжкий злочин, вбивство людини, і якщо за 18 місяців не змогли вбивці пред’явити підозру, то справу просто закриють! Зараз термін давності — 15 років».

Причому, за його словами, ця поправка поширюється і на справи, відкриті раніше. Баганець каже:

 «Тому що за Конституцією закони, які пом’якшують або скасовують відповідальність особи, мають зворотну дію».

У такому випадку можуть бути закриті тисячі справ, в тому числі з убивств. В кінці минулого року в ГПУ вже озвучували статистику. Якщо поправка набуде чинності, то закриття підлягають 9 тис. кримінальних проваджень за фактом вбивства, 31 тис. — за фактом викрадення авто, і 550 тис. виробництв — про крадіжки, розбої і грабежі.

У самих судах вже паніка, оскільки з 15 березня робота деяких з них може бути фактично паралізована.

Наум каже:

«З 15 березня дозволу на обшук, виїмку документів, перевірку телефонів, експертизи і все інше потрібно буде брати в одному обласному суді, а не за місцем знаходження. Наприклад, що стосується Києва і Київської області, то всім доведеться йти до Шевченківського суду. Це і слідчі поліції, прокуратури, СБУ, ГФС, НАБУ — вся ця юрба кинеться в один-єдиний суд. Судді вже переживають із цього приводу. У них же і інші справи є, коли їм їх розглядати, якщо черги там будуть стояти з ранку до вечора? Добре, якщо ви розслідуєте економічний злочин, можна почекати. А якщо це викрадення людини, вбивство, коли потрібно діяти дуже швидко, по гарячих слідах».

Суддя Шевченківського суду на умовах анонімності розповів, що вони вже готуються до напливу слідчих:

«Я так розумію, що на роботу ми будемо ходити через вікна, тому що всі підходи до суду і коридори будуть зайняті слідчими. За одну хвилину розглянути їхні заяви ми не зможемо, потрібно хоча б півгодини. Думаю, все це закінчиться скандалом».

У Нацполіціі впевнені, що через це можуть виникнути проблеми з експертизами, дозволи на які з 15 березня теж доведеться брати виключно в судах. Якщо зараз адвокат або слідчий може сам просити призначити експертизу, то через два тижні таке рішення приймає тільки суддя.

Баганець каже:

«Захоче — призначить, не захоче — не призначила. І питання для експерта сформулює, і, де проводити дослідження, скаже».

Спікер поліції Київської області Микола Жукович запевняє, що проблеми в такому випадку торкнуться дуже багатьох:

«Якщо людина потрапила в ДТП, в бійці або іншій ситуації отримала тілесні ушкодження, то слідчому необхідно буде звертатися в суд, і тільки після рішення суду людина зможе пройти судово-медичну експертизу. Наскільки вчасно суди зможуть приймати ці рішення — це питання. А найчастіше саме вчасно проведена експертиза дуже сильно впливає на хід розслідування. Кримінальних проваджень, де потерпілим необхідно пройти експертизу, у нас дуже багато. Також тепер через суди доведеться брати дозвіл на експертизу навіть для тих, хто помер своєю смертю».

А за словами депутата Олени Сотник, ця поправка ще й передає всі права на експертизу виключно державним інститутам:

«Таких інститутів у нас в країні одиниці. І всі експертизи, починаючи від балістичної і закінчуючи тілесними ушкодженнями, будуть проводитися тільки там. Вони розтягнуться на місяці».

Ще одна важлива зміна — людина може оскаржити в суді пред’явлену їй підозру. Олексій Баганець впевнений, що це правильно:

«В останні два — два з половиною роки у нас в прокуратурі працюють настільки безграмотні слідчі, що вони навіть підозри пишуть неграмотно. І замість збору доказів зловживають своїм становищем. Людина повинна мати можливість захиститися від них».

Однак адвокат Наум говорить, що раніше така норма вже діяла:

«Завдяки їй закривалося багато справ. Потім її скасували, а тепер знову хочуть повернути».

Раніше ЗМІ повідомляли, що в жовтні 2017 року парламенті прийняли судову реформу з поправкою депутата-радикала Андрія Лозового.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий