П’ятниця, 13-те, 2021: що можна і що заборонено робити

П’ятниця, 13-те, 2021: що можна і що заборонено робити

Цього дня не рекомендується призначати весілля.




П’ятниця, 13-те, — день, який отримав популярність завдяки численним забобонам і міфам. Є навіть спеціальний термін для позначення цього дня — «параскаведекатріафобія» — боязнь п’ятниці, 13-го. Це розглядається як окремий випадок трискайдекафобії — боязні числа 13.


П`ятниця, 13-те, 2021: історія і забобони

Популярним поясненням особливого ставлення до п’ятниці, 13-го, поширеним в книжках з альтернативної історії і езотерики, є історія ордена тамплієрів. Мовляв, саме в п’ятницю, 13 жовтня 1307 року, французький король Філіп IV наказав заарештувати членів ордена, включаючи все його верховне керівництво. В результаті після процесу за звинуваченнями в єресі і богохульстві його членів орден був розпущений, а багато із заарештованих у Франції тамплієри були піддані тортурам і пізніше страчені.

Також п’ятниця — «поганий» день, адже в цей період розіп’яли Христа. 13 вважалося поганим числом у Гомера і Цицерона. У давньоєврейській Каббалі було 13 духів зла, а Юда, що зрадив Христа, був 13 в їх компанії. До цього ж на Таємній вечері той же Юда був 13-м співтрапезником. Зауважимо, що тринадцята глава Апокаліпсису говорить про Антихриста, а 13 глава Євангелія від Іоанна — про зраду Юди.



Найстрашнішим є саме поєднання п’ятниці і тринадцятки. В язичництві п’ятницю присвячена Фреї, «колезі» римської Венери і грецької Афродіти зі скандинавської міфології. Як і Венера з Афродітою, Фрея для древніх скандинавів була богинею любові, сексу і родючості. Її день — саме п’ятниця, тринадцяте.

П’ятниця, тринадцяте, отримала погану славу саме з приходом чоловічих, солярних (сонячних) культів, а пізніше і з поширенням християнства, коли жіноча хаотична магія витіснила чіткими релігійними рамками священників.

Магічне число тринадцять грає важливу роль в окультних колах і не означає нещастя.

У другій половині XX століття популяризації цього марновірства послужила також серія фільмів «П’ятниця, 13-е».

П`ятниця, 13-те, 2021: що категорично не можна робити

  • призначати операції;
  • починати нову справу;
  • садити рослини;
  • вирушати в далеку дорогу;
  • планувати на цей день весілля;
  • не можна давати гроші в борг;
  • веселитися, випивати, смачне їсти, сміятися;
  • бути неуважним на дорозі.

П`ятниця, 13-те, 2021: що потрібно робити

Цей день є особливим тільки для тих людей, які вірять в магію п’ятниці, 13, для інших же це звичайний будній день, закінчення робочого тижня. Якщо ви вірите в містичне походження цього дня, то важливо пам’ятати, що головне — це психологічний настрій. Намагайтеся не очікувати нічого негативного. Якщо ви не будете налаштовувати себе на погане, то нічого страшного не станеться.

Якщо ви все ж трохи побоюєтеся цього дня, то присвятіть його собі: займіться очищенням, медитацією, духовними практиками.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий