Що робити, якщо сусіди заважають жити: поради юриста

Що робити, якщо сусіди заважають жити: поради юриста

Сміття, недопалки, постійний галас і собаки – Це головні подразники, з якими ми стикаємося, живучи поруч з недбайливими сусідами. Журналісти “Сьогодні” з’ясували, як правильно і без конфліктів поставити сусідів на місце.




Киянка Віра живе в будинку вже кілька десятків років. Каже, що втомилася боротися із сусідами, які залишають сміття просто на сходовому майданчику. Жінка зазвичай пише записки таким сусідам. Але юристи кажуть, що боротися краще за допомогою закону.


Важливо зафіксувати момент, коли сміття викидають.

“Якщо це зняти на відео, тоді це відео можна надати безпосередньо працівникам поліції. Це штраф. Кілька сотень гривень може бути”, – розповідає юрист Дмитро Головко.

Шумоізоляція, особливо в старих будинках, погана. Тому звуки ремонту та сімейні сварки часто виходять за межі квартири. Такі сусіди порушують так званий “закон про шум”. Їх можуть навіть заарештувати – якщо вони випили зайвого або їхня поведінка загрожує іншим мешканцям.



“Агресивна, галаслива поведінка заважає іншим людям, це порушення громадського порядку”, – зазначає Головко.

Собаки – ще одна проблема. Чотириногі без намордника і повідка неабияк лякають сусідів. А особливо злить те, що дитячі пісочниці перетворюються на туалети для собак. Про це не з чуток знає Ірина. Двоє її дітей часто знаходять в піску неприємні сюрпризи. Мама хвилюється за здоров’я сина.

   Але юрист розчаровує: в таких випадках знайти управу на собак майже неможливо. Навіть якщо довести, що саме цей пес сходив в туалет в пісочницю, господар відбудеться штрафом в 340 гривень. Тоді як, наприклад, в Парижі за неприбрані собачі фекалії на вулиці потрібно сплатити 180 євро. У разі повторного порушення – вже 400 євро.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий