Тарифи на електроенергію та газ з 1 листопада: до чого готуватися

Тарифи на електроенергію та газ з 1 листопада: до чого готуватися

В Україні з 1 листопада тариф на електроенергію та газ не зміняться. При цьому за струм все одно доведеться платити більше, враховуючи зростання тарифу влітку поточного року.




Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. У листопаді на українців чекає розпал опалювального сезону. Також у цей період експерти очікують на активні атаки РФ на українську енергосистему. Чи будуть відключення і скільки вони можуть тривати, не відомо. Один із поганих сценаріїв: ситуація буде настільки складною, що енергетикам доведеться використовувати затверджені графіки відключення.


Їх опублікували на вебсайтах постачальників струму. У деяких випадках електроенергії може не бути протягом семи годин поспіль. Однак такі графіки використовують лише за збігу одразу кількох негативних обставин: пошкодження об’єктів генерації, системи розподілу, відсутність можливості швидко провести ремонти та відновити обладнання.

Вартість опалення, електроенергії та газу в листопаді не зміниться. Проте, порівняно з листопадом 2022-го, українцям доведеться більше платити щонайменше за струм. Так, торік тариф на кВт*годину у разі споживання до 250 кВт*годину на місяць становив 1,44 грн (а якщо витрачати більше, то 1,68 грн за кожну кВт*годину).



Наприклад, якщо у листопаді 2022-го ви витрачали 249 кВт*годину, то за такий обсяг потрібно було заплатити 358,56 грн. А в листопаді 2023-го за такий самий обсяг струму надійде платіжка на суму 657,36 грн. Для тих сімей, які оформили субсидію, подорожчання повністю компенсуватиметься збільшенням розмірів виплати.

Тариф на газ в Україні діє до травня 2024 року. У «Нафтогазу», послугами якого користується 98% українців, актуальна ціна – 7,96 грн за кубометр. А ось із травня наступного року ціна може зрости.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий