У Вінниці відбулася кількатисячна хода на захист прав сімей. ФОТОРЕПОРТАЖ

У Вінниці відбулася кількатисячна хода на захист прав сімей. ФОТОРЕПОРТАЖ

20 травня, близько п’яти тисяч людей вийшли на ходу “На захист прав дітей та сімей”, організована релігійними та громадськими організаціями.




Учасники ходи близько 13:30 почали збиратися на площі Тараса Шевченка у Вінниці. Тут встановили велику сцену, на якій виступили промовці та координатори ходи. У своїх виступах спікери акцентували на тому, що їхня хода не “проти”, а “за” – за збереження прав дітей та українських сімей, а також за те, аби в Україні “не маніпулювали поняттям гендер”.




За тим хода розпочала марш у бік Центрального парку. Для цього поліція, котра супроводжувала ходу, перекрила половину центральної вулиці.

Попереду ходи молоді люди несли великий банер з написом “Хода на захист життя та сім’ї”. періодично через гучномовці лунали гасла на кшталт “Тато, мама, діти – України діти”.

Координатори ходи закликали учасників повторювати та скандувати гасла, однак у своїй більшості натовп на це реагував слабо. Загалом в ході можна було побачити дуже різноманітну публіку: духовенство (котре очолювало марш), чиновників, старших жінок і чоловіків, музикантів, котрі грали на духових інструментах та барабанах, зовсім маленьких людей на візочках та людей з інвалідністю. В авангарді духовенства, очікувано, крокували представники Московського патріархату.

 

Приблизно за півгодини колона дійшла до Фонтанної площі в Центральному парку. Тут також розгорнули сцену для виступів. Спочатку виступили ведучі, які цитували російського письменника Льва Толстого, а також наголошували на цінностях ходи – це сім’я, друзі, діти і родина загалом. За тим першим серед духовенства слово надали керуючому Вінницької єпархії УПЦ МП митрополит Симеону.

Священик зокрема зазначив, що колись 11 років був керуючим єпархії на Волині, де в сім’ях було по 11 або 15 дітей. “Цілі села були, де всі матері – героїні!”. Сьогодні ж такі сім’ї, зі слів митрополита – рідкість, і виною цьому війна, наркотики та алкоголь, через що багато жінок не здатні народити здорових дітей.

За тим також виступили представники української автокефальної, римо-католицької, та греко-католицької церков. А спікери від громадських організацій зазначили, що уряд вже почув їхні вимоги: зі слів виступаючих, прем’єр-міністр Гройсман погодився переглянути концепцію інтеграції України до Євросоюзу саме в частині вимог учасників ходи.

Присутня під час ходи захисниця гендерних прав жінок Світлана Дубина зокрема зазначила, що задоволена відсутністю гомофобних закликів під час ходи, але також сподівається, що після цього заходу, у Вінниці так само спокійно і без провокацій відбудеться Марш рівності.

Зараз на площі розпочався концерт народних колективів, зокрема ансамблів білоруської та ромської громад.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий