З 14 років: Рада дала добро» на зміну по батькові, до чого готуватися батькам

З 14 років: Рада дала добро» на зміну по батькові, до чого готуватися батькам

Депутати Верховної Ради підтримали законопроект, який дозволить українцям міняти паспортні дані




Документ опублікований на офіційному сайті парламенту.


3 червня 254 народних депутата проголосували в першому читанні за законопроект №2450. Якщо його приймуть остаточно, громадяни України зможуть міняти не лише ім’я та прізвище, але й по батькові. Поки цю графу можна змінити тільки якщо сам батько взяв собі інше ім’я або якщо його виключать з актового запису про народження дитини.

«Відтепер українці можуть змінювати не тільки ім’я і прізвище, але і по батькові. Сьогодні парламент прийняв за основу відповідний законопроект № 2450», — пише Телеграм-канал «Слуги народу».



паспорт, гражданство

Згідно з документом, українці віком від 16 років отримають право змінювати дані за своїм бажанням, а з 14 років — зможуть зробити це за згодою батьків або законного опікуна. У випадках, коли один з батьків буде проти зміни по батькові, дозвіл доведеться отримувати через суд або органи опіки.

Варто відзначити, що заборона на зміну по батькові є порушенням Конституції України, а також Конвенції про захист прав людини — це визнали навіть в ЄСПЛ. Автори законопроекту у пояснювальній записці стверджують, що хочуть виправити ситуацію:

«З метою виконання зазначеного рішення Європейського суду з прав людини та недопущення аналогічного порушення в майбутньому є необхідність внести зміни в законодавство України, а саме до статті 295 Цивільного кодексу та ст. 149 Сімейного кодексу».

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий