«Зернова» угода України та РФ: очільник Мінінфраструктури розповів подробиці та нюанси стамбульських домовленостей

«Зернова» угода України та РФ: очільник Мінінфраструктури розповів подробиці та нюанси стамбульських домовленостей

У Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй та Турецької Республіки була підписана «Ініціатива про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів»




Угода, попередньо, діятиме 120 днів і не передбачатиме подальшого розмінування портів або прилеглих вод з боку України.


Про це повідомив міністр інфраструктури України, який підписував відповідний документ.

Він наголосив, відповідно до «зернової» угоди, йдеться про розблокування трьох портів: «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». Саме з них Україна розпочинає експорт продовольства морськими шляхами вже у найближчі тижні.



«Безперечно, підписання такого документа на українських умовах стало можливим винятково завдяки Збройним Силам України, успіхи яких дозволили відстояти ключові для України умови, а саме – залишити повний контроль за територіальними водами Північно-Західного регіону Чорного моря», — наголосив він.

Що передбачає угода:

  • Буде створено Спільний координаційний центр, до складу якого мають увійти представники Турецької Республіки, України, Організації Об’єднаних Націй та Російської Федерації, які надали гарантії щодо безпечного пересування суде. Вони братимуть участь у транспортуванні зерна та продуктів харчування з українських портів.
  • Для дотримання домовленостей у Туреччині створять Інспекційні групи з числа представників усіх сторін. Вони будуть забезпечувати перевірку вантажів і персоналу, які прямують до українських портів або виходять з них.
  • Інспеція буде проходити винятково в гаванях, на вході та виході Турецької протоки. Як пояснив Кубраков, спільна інспекція убезпечить українські порти від входу «троянських конів» під виглядом цивільних суден.
  • Діяльність та контроль в українських портах Одеса, Чорноморськ і Південний здійснюватиметься під владою та відповідальністю України. Рух жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів, не передбачається.

«Ця угода дає велику підтримку українській економіці. Більше 20 млн тонн зерна вже лежить на складах ще з минулого року, новий врожай вже чекає на експорт. Якби команді Президента не вдалося зрушити це питання з мертвої точки – українські аграрії поставили б під сумнів саму потребу сіяти поля на наступний рік. Це величезні прямі валютні надходження і умова сталості нашої держави, яка у тому числі дозволить зміцнювати нашу економіку та армію», — підкреслив український міністр.

За оцінками експертів, можливість експорту українського зерна знизить світові ціни на продовольство, що пригальмує маховик інфляції, яка стала проблемою для усього світу.

Як йдеться у сюжеті ТСН, розмінування чорноморських портів збільшить фізично експорт української агропродукції, перш за все, зернових та олійних культур. Однозначно є попит на міжнародних ринках, зауважив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький.

Залежність світу від українського зерна — колосальна. Україна експортувала біля 50 мільйонів тон зерна щорічно, забезпечувала половину світового споживання соняшникової олії та входила у ТОП-5 країн-експортерів пшениці. В Офісі президента прогнозують, що у цьому році Україна зможе отримати біля 60 мільйонів тонн зерна.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий