Навіщо Порошенко обіцяє неможливе

Петро Порошенко заявив, що Україна мирно поверне Донбас протягом року. Здається, сказав він це лише тому, що треба було щось сказати. Ніяких об’єктивних підстав для такого оптимізму немає.




Про це у своєму блозі на сайті «Новое время» пише політолог Петро Олещук.


Це давня проблема Порошенко: він постійно обіцяє те, що виконувати не збирається — починаючи з бруківки на вулиці Грушевського, яку планував відновити за один день, і закінчуючи нинішніми обіцянками, зокрема, по Донбасу.

Якщо президент говорить про повернення Донбасу мирним шляхом, мова йде про виконання Мінських угод. Теоретично вони повинні дати таку можливість, але на практиці не можуть бути реалізовані. Складності з їх виконанням існують як в Україні, так і в Росії.



Звичайно, є варіант, що Україна юридично відновить свій контроль над цими територіями, а саме реалізувавши Мінські угоди в тому форматі, в якому їх бачить Росія: закріплення у Конституції якогось особливого порядку самоврядування для Донбасу, створення напівлегального анклаву, який Україна буде фінансувати, але не зможе повністю контролювати.

Іншими словами, ми вам формально передаємо юрисдикцію, але зберігаємо при цьому контроль над регіоном і через нього впливаємо на Україну, домагаємось свого.

Але чи буде цей сценарій визнаний в Україні? Дуже сумніваюся. Навряд чи сам Порошенко піде на цей сценарій, оскільки це тягне за собою досить серйозні негативні наслідки для його влади.

Таким чином, остання заява президента по Донбасу мені здається лише черговою спробою підкріпити дух, підкреслити, що робота ведеться.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий