Понад половина колаборантів, які перейшли на бік окупантів, представляли ОПЗЖ: названо прізвища

Понад половина колаборантів, які перейшли на бік окупантів, представляли ОПЗЖ: названо прізвища

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на бік ворога перейшло майже 50 політиків, що були депутатами парламенту чи місцевих рад або обіймали посади в органах місцевого самоврядування. Понад 50% зрадників входили до «Опозиційної платформи — За життя».




Найбільше колаборантів-політиків виявилося на Донеччині, Харківщині та Херсонщині. Про це повідомляє телеканал «Еспресо».


Серед найбільш відомих зрадників українського політикуму, які пішли на співпрацю з Росією — народні депутати Віктор Медведчук, Тарас Козак, Ілля Кива з ОПЗЖ та Євген Шевченко і Олексій Ковальов зі «Слуги народу». Є серед колаборантів і колишні нардепи — той же гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо чи самопризначений «керівник» Запорізької області Євген Балицький.

Однак лише цими одіозними прізвищами перелік зрадників не вичерпується.



За даними Руху ЧЕСНО, наразі відомо про 47 колаборантів-політиків. Найбільше їх на Донеччині: тут на бік ворога перейшло 12 зрадників. Тільки в Маріупольській міській раді на службу до Росії пішли 9 представників ОПЗЖ (близько половини фракції) та один «слуга» Косенко.

На бік ворога перейшли також депутат Лиманської міської ради та міський голова Святогірська Володимир Бандура.

Не набагато за кількістю політиків-зрадників поступається Донеччині Харківщина: тут назбиралося 10 колаборантів: 6 депутатів місцевих рад, два міських голови (Південне, Балаклія), один селищний голова і одна староста.

9 політиків перейшли на бік окупантів на Херсонщині. Здебільшого це місцеві депутати — представники Херсонської обласної та міської рад, Генічеської районної та міської рад, Корабельної райради міста Херсона.

У Запорізькій області 8 політиків зрадили батьківщину, а окупаційну адміністрацію очолив ексдепутат, регіонал Євген Балицький, який уже видає російські паспорти в Мелітополі.

По три колаборанти знайшлося серед політиків Луганщини (голови громад у Марківці, Міловому та Станиці Луганській) та Сумщині, двоє – в Миколаївській області.

А от на серед місцевих політиків на Чернігівщині, Київщині, Дніпропетровщині, Житомирщині зрадників не виявилось.

Не менш цікавим є аналіз зрадників з точки зору партійної приналежності.

Понад 50% (19 із 34) колаборантів представляють партію «Опозиційна платформа за життя». Це і верхівка партії з Верховної Ради (Медведчук, Козак, Кива), і згадані представники однойменної фракції Маріупольської міської ради. Зрадники знайшлися серед представників ОПЗЖ у Мелітопольській, Енергодарській, Ізюмській міських радах. На бік ворога перейшли також голови Куп’янська, Святогірська та Мілового, що також були обрані від ОПЗЖ.

На другому місці серед партій за кількістю зрадників опинилася «Слуга народу»: в її лавах знайшлося 5 зрадників. Серед них двоє нардепів – Олексій Ковальов щодо якого відкрите кримінальне провадження, та Євген Шевченко, якого затримувала СБУ при спробі покинути Україну. Компанію їм склали мер міста Південного на Харківщині Олександр Брюханов і місцеві депутати з Донецької та Харківської областей.

По троє зрадників знайшлося в партіях «Опозиційний блок» (Запорізька та Донецька області) і «Наш край» (Херсонщина, Чернігівщина, Сумщина).

Два колаборанти виявились у лавах «Батьківщини» (обидва – в Буринській громаді на Сумщині).

Рух «Чесно» опізнав двох зрадників серед членів «Євросолідарності». Однак Старосалтівський селищний голова Едуард Коновалов за даними ЦВК обирався як самовисуванець. Відтак у ЄС одна зрадниця – депутатка Баштанської райради Тетяна Мезіна.

Також один зрадник у складі партії «За майбутнє».

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий