Шкала Апгар: що це й для чого потрібно

Шкала Апгар: що це й для чого потрібно

Коли дитинка з’являється на світ, вона вже отримує свої перші оцінки — бали за Шкалою Апгар. Що це й чи потрібно хвилюватися, якщо бал не дуже високий, розповіли експерти компанії, що понад 150 років опікується проблемами материнства та дитинства “Нестле Бебі”.




Що таке Шкала Апгар


Оцінювання стану новонароджених за Шкалою Апгар в середині минулого століття запропонувала американська лікар-анестезіолог Вірджинія Апгар. Її метою було визначити, хто з малюків потребує особливої уваги медичного персоналу. Таким чином, здоров’я немовляти оцінюють за наступними показниками:

  • дихання;
  • серцебиття;
  • м’язовий тонус;
  • рефлекси;
  • стан шкірних покривів.

Максимальний бал, який дитина отримує після огляду лікаря в перші хвилини свого життя — 10 балів, не більше ніж два за кожен з показників. Тобто, в пологовому залі двійка — це “відмінно”. Такий бал свідчить про те, що певна ознака яскраво виражена. Одиниця — слабо виражена, а нуль — відсутня. Зазвичай оцінювання проводиться двічі — на першій та п’ятій хвилині, тому виглядає, наприклад, так — 7/8.



Скільки балів в нормі

Зрозуміло, що всі батьки хочуть, щоб їх дитя з народження було здоровим, розумним, розвиненим й отримало найвищій бал. Чи варто хвилюватися, якщо ваш малюк не став «відмінником» у пологовому залі?

За словами експертів Клубу турботливих матусь nestle baby, оцінка 10 — це, швидше, виняток. Добрим чи навіть відмінним вважається стан здоров’я дитини, що отримала від 7 балів. Вони не потребують будь-якого спеціального догляду. Стан дітей, що набрали від 4 до 6 балів, можна назвати задовільним. А ось малюкам, що здобули меншу кількість балів, потрібна термінова реанімація, їх життя під загрозою.

З чим пов’язана “погана” оцінка

Немовля з низькою оцінкою за Шкалою Апгар вимагає особливої уваги лікарів-неонатологів. Крім того, дитині може бути рекомендоване подальше лікування та медичне спостереження.

Низький бал дитина отримує з наступних причин:

  • складна ситуація при народженні (наприклад, гостра гіпоксія, асфіксія);
  • хронічний стан плода;
  • фізіологічна незрілість.

Частіше за все саме гіпоксія (кисневе голодування) під час пологів та вагітності є причиною зниження балів. Це не випадково. Саме киснева недостатність негативно впливає майже на всі функції організму. На другому місці — фізіологічна незрілість, що характерна млявістю, пасивністю, зниженим м’язовим тонусом.

В складних випадках важливо слідкувати за динамікою. Можна говорити про сприятливий прогноз, якщо оцінка з першої до п’ятої хвилини життя збільшилась хоча б на два бали.

Лікарі наголошують, батькам не слід сприймати оцінку за шкалою Апгар як прогноз на подальший розвиток дитини, або оцінювання її розумових здібностей. Дослідження свідчать, що такого зв’язку не існує.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий