За словами Володимира Зеленського, потреби у загальній мобілізації зараз немає. Тому в Україні почнуть призивати лише громадян, які зараховані до оперативного резерву, повідомляє 24 канал.


Україна повинна доукомплектувати армію

Володимир Зеленський наголосив, що через напруженість та російську загрозу потрібно доукомплектувати армію. Це робитимуть за рахунок тих, хто зараз перебуває в оперативному резерві.

Нам необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування. Мною як Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України видано указ про призов резервістів в особливий період. Підкреслюю, мова йде виключно про громадян, віднесених до оперативного резерву,
– заявив президент.



За словами Зеленського, резервісти повинні посилити нашу армію та її готовність до усіх можливих змін.

Крім того, президент віддав наказ провести навчальні збори сил територіальної оборони. Вони відбудуться найближчим часом.

Зеленський заявив про призов резервістів: дивіться відео

Кого стосується наказ президента

Резервісти — це ті громадяни, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України чи військових формуваннях та призначенні для їхнього комплектування у мирний час і в особливий період. До лав резервістів приймають громадян, які придатні до військової служби.

Головною роллю резервістів якраз і є доукомплектування армії за потреби, щоб підвищити її боєздатність.

Оперативний резерв поділяють на дві черги. До першої зараховують ветеранів бойових дій на Донбасі та тих, хто проходить службу в резерві за контрактом. Саме ці громадяни підпадають під наказ президента.

Звернення Володимира Зеленського: дивіться відео