Перша полуниця: користь чи шкода?

Полуниця — королева ягід, саме так називають цей ароматний, соковитий, солодкий плід, який є улюбленими ласощами багатьох людей. Полуницю використовують в свіжому вигляді, варять компоти, варення, джеми, конфітюри, вона надзвичайно смачна і корисна в будь-якому вигляді. Однак ця ягода — не простий десерт, це дуже корисний продукт, який збагачує організм потрібними і цінними речовинами.




Корисні властивості полуниці досить великі і сильні, і багато в чому пояснюються її складом.


Хімічний склад

До складу полуниці входить близько 83% води, 0,8% білків, 0,6% жирів, 6,7% глюкози, 6,1% фруктози, 2% сахарози, 0,7-1,4% пектинів і пектіноподобних речовин, вітаміни (тіамін, рибофлавін, нікотинова кислота, аскорбінова кислота, філохінон), мінеральні речовини (калій, кальцій, фосфор, магній, сірка, залізо, мідь), органічні кислоти (лимонна, яблучна, щавлева).



Цілющі властивості

Полуниця має сечогінну властивість, виводить з організму велику кількість солей. Завдяки вмісту в полуниці з’єднань брому вона надає заспокійливу дію на нервову систему.

Застосування в їжу

У їжу вживають свіжі ягоди полуниці, а також сік і приготовлені з ягід варення, компоти, джеми, желе.

Застосування в медицині

Полуницю рекомендують вживати при анемії, занепаді сил, виснаженні через що містяться в ній заліза і кальцію.

Аскорбінова кислота та інші вітаміни, що містяться в рослині, дозволяють запобігати і лікувати гіповітаміноз, особливо в весняно-літній період. Полуницю корисно вживати при лікуванні ревматизму і артриту.

Крім того, ягоди використовуються при лікуванні захворювань травного каналу, діареї, шкірного висипу, хвороб печінки, ревматизму.

Полуниця багата залізом, зміст якого більше, ніж в сливах, кислих яблуках і ананасах.

У народній медицині відвар листя, коріння і квіток використовується при запаленні сечового міхура і нирок, а також при захворюваннях печінки, подагрі, ожирінні та інших порушеннях обміну речовин в організмі.

Увага! Полуниця може викликати кропивницю, а також інтоксикацію легкої або середньої тяжкості. Це може бути наслідком наявності в ній залишкових кількостей отрутохімікатів, що застосовуються для добрива.

Полуничний сік використовують в косметичних цілях для виведення веснянок і проти зморшок.

Народна медицина рекомендує вживати свіжу полуницю при проносі.

Як вибрати першу полуницю

На ринках і в супермаркетах вже щосили торгують яскравими ароматними ягодами, незважаючи на те, що «до полуничного сезону» ще кілька тижнів, але фахівці радять бути вкрай обережними з цим продуктом.

Лікарі та експерти санітарно-епідеміологічних лабораторій радять поки почекати або, як мінімум, не захоплюватися поїданням полуниці. Вже на початку червня на грядках в середній смузі України вже дозріває справжня полуниця. І смак у неї набагато краще, самі ягоди пахучі, ну а головне, — більш корисні і безпечні.

«У перших ягід завжди ніжніша текстура, тому виробники йдуть на різні хитрощі, щоб зберегти їх товарний вигляд. З’ївши обприскані ягідки, можна отримати розлад шлунка або отруєння, якщо погано їх вимити. До того ж, як всі знають, виробники йдуть на різні хитрощі, щоб швидше вивести свій урожай на ринки — адже перша полуниця і коштує дорожче, і розкидав зголоднілими після «безягодного» сезону гурманами швидко. Найчастіше використовуються величезні дози азотних і інших добрив — за рахунок вологи полуниця швидко зріє і важить більше. Ось тільки смак у неї зовсім не той, до якого ми звикли з дитинства, та й зберігається вона довго не може через велику кількість води », — каже дієтолог Ксенія Шкляр.

Якщо ж утриматися від спокуси немає сил, купуйте полуницю, по крайней мере, на санкціонованих ринках або в супермаркетах, — там ягоди проходять хоч якусь перевірку на безпеку.

Обов’язково звертайте увагу на зовнішній вигляд ягід — занадто великі і яскраві повинні вас насторожити, до того ж вони більш водянисті і смаку в них менше.

Але головне — не зловживайте першої полуницею, є її варто невеликими порціями і, зрозуміло, не щодня.

Стовідсоткової впевненості в тому, що перші ягоди безпечні для здоров’я, не дасть ніхто, але ризик можна звести до мінімуму, якщо уважно вибирати полуницю.

Головна небезпека ранньої полуниці — це нітрати та інші хімічні речовини, за допомогою яких аграрії прискорювали її зростання. А ось вітамінів ці ягоди набирають набагато менше, ніж вирощені в натуральних умовах, зазначає дієтолог Ксенія Шкляр.

«Перші ягоди не варто давати дітям, адже навіть якщо їх вживання пройде безслідно і не проявиться неприємними симптомами і розладом шлунка, хімічні речовини мають властивості накопичуватися в організмі. А для дитини це втричі небезпечно! Універсального способу як розпізнати «хімічні» ягоди від натуральних немає, але можна знизити ризик, якщо будете уважні при їх покупці. Перш за все, не беріть ягоди, на яких присутні темні цятки — це ознака обприскування хімречовинами. Не варто також вибирати полуницю за розміром і її красі — чим більше розмір ягід — тим вірогідніше те, що вони «напхані» хімією і містять зайву вологу, яка псує смак », — каже фахівець.

Лікар також радить спробувати одну ягідку перед покупкою. Якщо відчуєте металевий присмак — будьте впевнені, що рівень нітратів в ній зашкалює. Не зайвим також буде її понюхати — ягода, яка дозріла без втручання агресивних хімічних речовин і стимуляторів, має сильний приємний аромат.

Також стежте щоб ягідки були міцні і не пом’яті, а внизу піддону чи іншої ємності, в якій вони перебувають, не було соку — разом з ним полуниця втрачає вітаміни, та й смакові якості псуються.

Полуниця, як і більшість ягід, є самостійним продутому, і не повинна «контактувати» з першими або другими стравами, неправильно також змішувати ягоди з цукром або сиропом.

Полуниця — НЕ десерт

Багато хто з нас помилково вживають полуницю на десерт після рясної обідньої трапези, хоча ягоди самі по собі є повноцінним стравою і в поєднанні з іншими продуктами не тільки стають менш корисними, але і можуть стати причиною здуття і бродіння в животі.

«Натуральна полуниця має кислуваті відтінок, тому багато хто воліє є її з цукром. Це теж не дуже корисно, адже додає непотрібних калорій, та й при сучасному ритмі життя і режим харчування цукру в нашому організмі і без того більше, ніж треба. При частому вживанні полуниці можливе утворення каменів в нирках, щоб цього уникнути, ягоди потрібно запивати великою кількістю чистої мінеральної води. Але найбільш корисно вживати полуницю з молочними продуктами. Якщо у вас немає проблем із зайвою вагою, оптимально є її зі сметаною чи вершками. Ці рекомендація також стосується тих, хто страждає розладами травної системи, різними хронічним захворюваннями. Якщо ви намагаєтеся схуднути, можна замінити сметану знежиреним йогуртом », — радить лікар.

Будьте обережні

Дієтолог також зазначила, що полуниця є вкрай корисним продуктом, багатим вітамінами і мікроелементами. Але це стосується лише натурально вирощених ягід, тому якщо ви хочете оздоровити організм, поповнити запаси корисних речовин і насолодитися яскравим смаком і ароматом ягід, — почекайте пару тижнів, поки полуниця дозріє на грядках в природних умовах.

«Ранні ягоди містять нітрати і пестициди, а вітамінів в цих продуктах мало. Особливо небезпечно купувати полуницю на кілька днів і зберігати в холодильнику. Якщо її вирощували за допомогою нітратів, то в холоді вони перетворяться в нітрити — канцерогенні речовини, вкрай небезпечні для організму. І вже точно не варто давати дітям ранню полуницю, турботливим батькам потрібно дочекатися поки вона дозріє сама і дуже акуратно вводити цей продукт в дитячий раціон. Не забувайте про те, що всі червоні ягоди — сильний алерген і тому, якщо дитині ще немає 5, то 2-3 ягідок йому буде з головою. А мамам в цей час треба стежити за реакцією організму на ягоди », — говорить експерт.

До того ж існує небезпека харчових розладів і отруєнь, адже організм дитини більш чутливий до «хімії».

Дорослим також важливо пам’ятати, що ранні ягоди більш алергени, тому при схильності до появи тих чи інших симптомів, краще все ж дочекатися сезону і продумувати раціон.

Важливо пам’ятати, що незважаючи на велику кількість вітамінів і мікроелементів, в полуниці особливо багато щавлевої і саліцилової кислоти, вони дратують слизову шлунка і можуть стати причиною загострення гастриту, гастродуоденіту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. А численні кісточки при попаданні в шлунок викликають роздратування оболонки шлунка і можуть спровокувати загострення виразкової хвороби і гастродуоденита.

При частому і надмірному споживанні полуниці існує небезпека утворення каменів в нирках. Ягоди також можуть загострити карієс, викликати прояви остеопорозу, спровокувати сечокам’яну хворобу або цистит.

Источник: healthinfo

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий